Gratis fragt på alle ordrer Hurtig levering | Spar 15 % på næsten alt |  Vi er e-mærket Prismatch: Vi matcher markedets laveste pris

Historien om sølv og identificering af ægte sølv

I over 6000 år har man haft kendskab til sølv. Kendskabet går langt tilbage og skyldes muligvis, at sølvet kunne findes frit i naturen. Derudover har det også været et metal, der er blevet brugt af mange, fordi det kan smeltes om og om igen. Det har en glans og en farve, som har gjort det ganske ulig andre materialer, der har eksisteret gennem tiden.I mange kulturer og samfund har sølv været symbol på magt og rigdom og er grundlag for mange kunstskatte.

Ud over at sølv i form af sølvmønter har været brugt som betalingsmiddel igennem mange generationer, er sølv også blevet brugt til at fremstille bestik og korpus gennem mange år. En af vores store danske kunstnere er Georg Jensen, der er verdenskendt for sit flotte design, der stadig udvikles og sælges. Georg Jensen har bl.a. designet det helt unikke og flotte frugtfad med vindrueklaserne.

I de seneste år er sølv i vid udstrækning blevet brugt til fremstilling af smykker. Mange mener, at sølvsmykker er pænere end guldsmykker, da sølvsmykker med tiden løber lidt an. Mange har desuden den holdning, at sølvets patina giver smykket karakter.

 

Sølvsmykke

Rent sølv er et meget blødt materiale og kan godt blive lidt ridset eller få buler, når man bruger det. Derfor legeres sølv ved smykkeproduktionen med lidt kobber, for at gøre smykket mere holdbart.

Alle sølvvarer skal stemples med et lødighedsstempel, der skal indeholde information om, hvor meget sølv der er i produktet. Det gælder både smykker og bestik. Smykker er typisk stemplet med ‘925 s’ (eller ‘sterling’) + en firmakode. F.eks. kan man se, at et smykke, der er stemplet ‘925 s jja’ kommer fra firmaet Aagaard. Tallet 925 fortæller, at 92,5% af materialet er rent sølv.

I gamle dage blev der fremstillet rigtig meget sølvbestik og korpus i Danmark. Hvis man kigger på stemplerne fra dengang, kan kendere finde mange spændende oplysninger. De sølvsmede, der fremstillede varerne, havde også dengang deres egne stempler med navn eller mærke. Et af de mest kendte mærker er de 3 tårne, der indikerer, at det er sølv af fineste kvalitet. I gamle dage var lødigheden 830, og derfor kan man også se det tal, hvis man kigger efter stemplerne.

Sølv smykker

Et sølvsmykke, der ligger fremme og ikke er beskyttet af en æske eller andet, vil anløbe – oxidere –og det kan være svært at pudse op. Denne mørke overflade har mange smykkeleverandører fundet ud af, er rigtig flot og oxiderer derfor smykkerne kunstigt. Det giver en rigtig flot overflade, men som med alt andet, der er overfladebehandlet, kan den også slides af. Ud over at der fremstilles sølvsmykker med en oxideret overfladebehandling, kan man også finde smykker, der er fremstillet med en rhodineret overflade.

Smykker der er rhodineret ligner hvidguld uden at være det. Ved et rhodineret smykke vil man opleve, at smykket beholder sin glans og dermed levetid i længere tid. Hvis smykket skulle gå hen og miste sin glans, kan det uden problem rhodineres igen og vil derefter se ud som nyt. Det er normalt at et smykke med rhodineret overflade koster mere end et almindeligt sølvsmykke, men der garanteres også en længere levetid. Når et sølvsmykke indgår en overfladebehandling enten til oxideret eller rhodineret, vil sølvsmykket opleves som værende af mere rå karakter, mener de fleste brugere oftest.

Som med alle andre smykker skal man også behandle sit sølvsmykke med respekt og sørge for at vedligeholde det, så det kan bevare sin glans. Man kan bruge rensevæske specielt til sølvsmykker, men det er en kraftig blanding, som bør bruges med omhu. Det flotteste resultat får man, hvis man bruger en pudseklud specielt til sølv. Derved bevarer man en del af den patina, som smykket har fået, og smykket genvinder sin smukke glans.

Trustpilot