Gratis fragt på alle ordrer Hurtig levering | Spar 15 % på næsten alt |  Vi er e-mærket Prismatch: Vi matcher markedets laveste pris

Naturperler eller syntetiske perler - Hvad er forskellen?

Naturperler

Naturperler er, som navnet hentyder til, dannet på naturlig facon i muslinger uden menneskelig indgriben. Ofte skal der åbnes flere tusinde muslinger, før der findes blot en lille perle. Perlerne dannes ved, at der er et fremmedlegeme, der finder vej ind til muslingens bløddele og muslingen kapsler så fremmedlegemet ind i samme materiale, som skallen er lavet af. Hvis det er en muslingeart med perlemorsskal, fås de meget flotte naturperler. Naturperler er meget kostbare og handles sjældent i Danmark.

Kulturperler

Saltvandskulturperler/Akoya

Akoya kulturperler dyrkes på muslingefarme i primært Japan og Kina. Akoya perlen dannes ved at der implanteres en lille kerne og et stykke kappevæv i muslingen og deromkring dannes perlemorslag. Efter en periode på 2-3 år, hvor muslingerne lever i netbure i havet pilles perlen ud. Ud af 100 implanteringer er der kun ca. 5 %, der er af en flot kvalitet. Den naturlige grænse for en Akoya perles størrelse er ca. 8mm. Japanske Akoya perler er flotteste.

Når perlerne er kommet ud af muslingen skal de sorteres. De bliver sorteret efter størrelse, farve, rundhed og om der er ujævnheder i perlen.
Kulturperler af god kvalitet kræver en væsentlig længere dyrkningsperiode end perler af ringere kvalitet. Den helt afgørende prisforskel på de forskellige kulturperler afhænger af hvor flot hvid perlen er, hvor rund den er og hvor flot dens overflade er - jo rundere, mere fejlfri og hvidere- jo dyrere er perlen.

Man kan ikke sige at der er fejl i en perle, det er jo naturen der har skabt den med sine små skønhedspletter. Vi mennesker er jo også forskellige, og det er da charmerende at kunne kende sin perlekæde, hvis der er en perle med en speciel ”nist” eller at der er en perle der er lidt anderledes end alle de andre.

 

Ferskvandskulturperler

Ferskvandskulturperler dyrkes på samme måde som saltvandskulturperler, men i en ferskvandsmusling kan der indpodes op til 40 små stykker kappevæv fra samme muslingeart. Disse muslinger lægges i store trådkurve og sættes ud i store inddæmmede damme.

Ferskvandskulturperler får lov til at vokse 2-3 år, og dyrkningstiden er afgørende for, hvor store perlerne bliver.

Ferskvandskulturperler kan også dyrkes, så de får en speciel form afhængig af det stykke kappevæv, man indpoder. Vi har set både firkantede og hjerteformede perler. Selvom mennesket hjælper lidt til, er det alligevel naturen, der hjælper muslingen med at fremstille disse flotte, anderledes perler. Ferskvandskulturperler i bedste kvalitet kan blive op til 10 mm.

Ferskvandsperler er ikke så dyre som saltvands kulturperler. Det er der flere grunde til. Der kan, som skrevet, være op til 40 perler i en musling, og så er det nemmere at kontrollere forurening i en dam frem for i havet. Det er meget sjældent der forekommer forening i de damme hvor der dyrkes perler.

 

Tahiti-Perler & South Sea Perler

Der findes også andre typer af kulturperler. Disse omtales ofte som Tahiti perler eller South Sea perler.

Den væsentligste forskel på South Sea perlerne er, at de er væsentligt større end de almindelige kulturperler. De er over 8 mm store og kan blive helt op til 20 mm. De er svære at dyrke. Kun ca. 50% af de dyrkede perler er egnede til smykkebrug

Thahiti Perlerne skiller sig ud fra de hvide kulturperler, ved at det altid er farvede perler. Deres farvespil strækker sig i tonerne fra gråhvide perler til næsten sorte.

Imiterede perler - Kunstigt fremstillede efterligninger af perler

Imiterede perler kan være fremstillet af ethvert materiale som har lighed med de perler, de skal efterligne. Skalperler eller shellperler, er skåret ud af perlemor. Man ser også plasticperler overtrukket med et syntetisk materiale, så kuglen får et perle skindende look, men det har absolut intet med perler at gøre.

Trustpilot