Gratis fragt på alle ordrer Hurtig levering | Spar 15 % på næsten alt |  Vi er e-mærket Prismatch: Vi matcher markedets laveste pris

De mest prestigefyldte og eftertragtede ædelstene i verden

Diamanten er den mest eftertragtede og prestigefyldte af alle ædelstene. Diamanten er et gennemsigtigt mineral som består af kulstof. Diamanter anvendes både til industrielle formål og smykker. Et forkert forhold i stenens proportioner eller fejl i stenens symmetri kan ødelægge dens skønhed og derfor er det kun de fineste og mest perfekte diamanter, der finder vej til smykkeindustrien.

Det kan være vanskeligt at overskue de mange detaljer når man køber diamanter. Hvad betyder de enkelte udtryk, der beskriver en diamant. Hvorfor er der så stor prisforskel på diamanter i samme størrelse? Vi har i det nedenstående beskrevet, hvordan man ”læser” en diamants kvaliteter efter den internationale klassificering. En god måde at huske det på er de 4 C’er (Carat, Colour, Clarity og Cut).

Carat

Carat er en vægtenhed. En diamant på 1,00 carat vejer præcis 0,20 gram. Store diamanter er sjældne og forholdsvis mere kostbare end små diamanter. En brillant på 1,00 carat er f.eks. langt mere kostbar end ti brillanter på hver 0,10 carat i samme kvalitet.

 

Colour (farve)

Diamanter findes i naturen i mange farver. Jo mere ren en diamant er i farven, jo mere sjælden og dermed kostbar er den. Diamanter der har en egentlig farve eller er helt hvide er uhyre sjældne. Farvespektret spænder fra sjældneste hvid til gul med en stor prisforskel. Farven klassificeres med navne som River (sjældneste hvid), Top Wesselton, Wesselton, Top Cystal, Crystal samt andre navne på gullige nuancer, de mest anvendte farver i Danmark er Top Wesselton og Wesselton. I Danmark klassificerer vi farven ud fra farve skalaen fra Scan D.N. Link til skalaen eller beskrivelse

Clarity (klarhed)

Der findes ofte små uklarheder i diamanter. Uklarheder, kan ofte kun ses ved forstørrelse og klassificeres med navne som VVSI (very, very small inclusions), VSI, SI og Piquerede. Ved sidstnævnte kan uklarhederne ses uden forstørrelse. Selvom uklarhederne kun kan ses ved forstørrelse, kan større uklarheder blokere og forstyrre lysets vej gennem diamanten, hvorved den mister sin glans. Mindre uklarheder har almindeligvis ikke betydning for stenens skønhed.

 

Cut (slibning)

Det fjerde C er i modsætning til de tre andre C’er, der optræder naturligt i diamanten, menneskeligt frembragt. Ved at slibe en diamant rigtigt kan man for alvor fremhæve stenens ild og brillans. Slibning af en diamant er både en vanskelig og tidskrævende proces på grund af stenens hårdhed. Slibekvaliteten har stor betydning for diamantens fremtræden for herigennem kommer stenens enestående optiske egenskaber til fuld udfoldelse. Egenskaber som transparens (lysets gennemtrængelighed), Glans (reflekterende lys for glans og spejling) og lysbrydning giver tilsammen den totale refleksion i diamanten.

Der findes mange forskellige slibeformer. Den mest almindelige til smykkebrug er brillantslibning, der i dag har 57 facetter. Det er den slibning, der giver diamanten sin mest optimale glans. Indtil midten af 50’erne sleb man diamanter med færre facetter, men man fandt ud af, at med en fladere slibning med flere facetter og et større ”spejl” (den allerøverste del af slibningen) kunne man for alvor få stenens skønhed frem.

 

Det femte C (Confidential = Tillid)

Det femte C har ikke direkte noget med stenen at gøre, men det er ikke mindre væsentligt end de fire øvrige. Nemlig tillid til, at man får leveret den vare, man betaler for. Når du køber et diamantsmykke hos os, vil vi altid på diamantbevis eller faktura dokumentere hvilken carat, farve, klarhed og slibning der er købt. Vi køber kun ind hos anerkendte leverandører, som vi har haft et mangeårigt samarbejde med.

Eksempel:

1 brillant på 0,25 Carat Top Wesselton VVS. betyder:
1 facetslebet diamant på 0,05 gram, ikke perfekt hvid men langt oppe på skalaen med meget få uklarheder.

Trustpilot